Oprichtingsbestuur Coöperatie Goedentijd:

“Goej slaoj meej jèùn, meej aaj, meej èèrpel”

 

Herenboeren Goedentijd is een initiatief van een groep mensen uit Tilburg. We proberen gezamenlijk een herenboerderij in de buurt van Tilburg van de grond te krijgen. Sinds 24 oktober is de oprichting van de coöperatie een feit
Het oprichtingsbestuur van de coöperatie wordt gevormd door:
Voorzitter: Nol van den Berg
Secretaris: Wilfred Slobbe
Penningmeester: Sander Kossen

Nol

Nol van den Berg

Mijn naam is Nol van den Berg en ik woon in Armhoef. Medio 2017 ben ik in aanraking gekomen met het Herenboeren concept. Al langere tijd ben ik op zoek naar hoe ik mijn “duurzaamheidssteentje” kan bijdragen. Ook op het gebied van voedsel. Door het bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel was ik direct gegrepen.
Omdat ik de Herenboerderij in Boxtel te ver vond, was ik er snel uit… dan moet er maar een Herenboerderij in mijn eigen omgeving komen. Ik heb een oproep geplaatst in onze buurtkrant en daarna is het snel gegaan.
Ik zie mezelf als enthousiasmeur en aanjager. Ik geloof erin dat als je je schouders ergens onder zet en niet te ver vooruit wilt kijken, je meer voor elkaar krijgt dan je denkt. Op deze manier denk ik dat een Herenboerderij in de regio Hart van Brabant voor elkaar te krijgen is. Puur en eerlijk eten dicht bij huis. Hoe mooi kan het zijn!
Voor mij heeft het een meerwaarde om het samen doen. Het lijkt me mooi om met onze Herenboerderij uiteindelijk maatschappelijk te kunnen verbinden om meer mensen met gezond voedsel in aanraking te laten komen.

Wilfred1

Wilfred Slobbe

Tilburg is de stad waar ik al meer dan 15 jaar met volle tevredenheid woon, samen met Marjo en onze twee jongens. Ik vind het belangrijk om te weten waar ons eten vandaan komt, van dichtbij en zo natuurlijk mogelijk geteeld; weet wat je eet. Al jaren heb ik een eigen moestuin waar ik lekker kan experimenteren met andere groentes dan die op de Herenboerderij verbouwd worden.
Samen gaan herenboeren is voor mij een mooie manier om concreet bezig te zijn met duurzaamheid. Het oprichten van een coöperatie en starten van locatie Goedentijd blijkt een intensief proces. Alle belangen moeten samen komen, van de leden van de coöperatie, de gemeente, de eigenaar van de grond en natuurlijk de boer. Het is voor mij een interessant traject om als afgevaardigde van de coöperatie een rol te mogen spelen en om alle facetten van de start van een Herenboerderij van dichtbij mee te maken, van de rol als belangstellende naar onderdeel uitmaken van de kartrekkersgroep tot nu een plaats in het bestuur.
Een Herenboerderij is een mooie bio diverse plek waar heel veel dieren en planten met elkaar in evenwicht leven. Het fijne is dat de basis, de bodem, steeds een beetje beter gemaakt wordt door het natuurlijke beheer. Een balans in ontwikkeling die steeds steviger wordt en dus minder gevoelig voor verstoringen van buitenaf, zodat we samen beter zorgen voor de aarde.
Een Herenboerderij is voor mij een mooie manier om in direct contact te komen met de boer, die het daadwerkelijke telen uitvoert. Hij of zij heeft daarbij ook zekerheid van een normaal loon en kan al zijn of haar aandacht gaan naar de werkzaamheden op de boerderij.

Sander

Sander Kossen

Ik ben 38 jaar en woon met mijn vriendin en zoontje in de wijk De Reit te Tilburg. Wat mij vooral aanspreekt in het concept is dat je samen met een groep mensen een ‘natuurbewuste’ boerderij gaat opzetten en runnen. Het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel geeft mij energie. Je inspireert elkaar en doet nieuwe contacten op. ‘Natuurbewust’ betekent voor mij dat we groente en vlees zo gaan verkrijgen dat de natuur en het milieu zo min mogelijk worden belast. Dat het bijvoorbeeld niet gaat om zoveel mogelijk te verbouwen, waardoor de bodem uitgeput raakt en het nodig is teveel bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat we weer meer bewust worden van wat er allemaal komt kijken bij het verkrijgen van voldoende groente en vlees van goede kwaliteit. En dit ook meegeven aan mijn zoontje. Wanneer je jezelf in het concept en of in één of meerdere verhalen van ons herkent, sluit je bij ons aan.